CLILAB m'ha brindat oportunitats per continuar creixent sempre, personalment i professionalment

Tornar a Notícies

Entrevista a Alba Cebollero, Facultativa especialista en anàlisis clíniques.

Alba, què et va motivar a dedicar-te al diagnòstic clínic i quina ha estat la teva trajectòria professional?

Em vaig llicenciar en Farmàcia a la Universitat de Barcelona, amb la meva companya Sílvia Miró. Durant la carrera, vaig fer les pràctiques a farmàcia hospitalària i vaig treballar en una oficina de farmàcia, però aviat em vaig adonar que aquesta feina no era per a mi i tampoc m'atreia la indústria, el que realment em motivava era el diagnòstic clínic. Després de llicenciar-me, em sentia una mica perduda. Aleshores, una companya em va parlar del FIR (Farmacèutic Intern Resident) i em va semblar una formació interessant, així que em vaig preparar per a l'examen i vaig aprovar. En aquell moment vaig pensar, i ara què?

De totes les especialitats, m'atreia la microbiologia. Malgrat això, només hi havia plaça de microbiologia fora de Catalunya, i vaig valorar realitzar l'especialitat d'anàlisis clíniques al Parc Taulí de Sabadell, ja que aquesta especialitat és com la "medicina interna de les especialitats de laboratori" gràcies a la seva formació multidisciplinària. Vaig fer la residència en anàlisis clíniques i vaig gaudir moltíssim, des del primer dia vaig saber que havia encertat. A més, vaig tenir l'oportunitat d'aprendre microbiologia amb força profunditat.

Quan vaig acabar i vaig començar a treballar a CLILAB (anteriorment CLI) l'any 2009, la primera persona de qui vaig aprendre molt, va ser del nostre director tècnic actual. M'encarregava del cribratge prenatal i fertilitats i, amb el temps, vaig anar assumint més responsabilitats, incloent-hi l'àrea d'autoimmunitat, i la gestió del servei d'Immunologia a mesura que CLILAB s'expandia i s'incorporava el CORE del laboratori central.

Durant una temporada, vaig tenir l'oportunitat d'ajudar a la secció de microbiologia amb les mostres d'atenció primària, així com a la posada en marxa de les proves de càrregues virals i la tècnica del Quantiferon. Actualment, continuo lligada a la microbiologia, encarregant-me de la serologia infecciosa, és la part assistencial que continuo realitzant i gaudint.

M'agrada compartir coneixement, per la qual cosa des del 2015 organitzo les sessions de formació continuada del laboratori. En definitiva, he crescut amb CLILAB durant aquests 14 anys, assumint petits reptes que he gaudit en tot moment, i ara gairebé sense adonar-me'n sóc la responsable de les proves especials i dels laboratoris de Vilafranca i de Sant Pere de Ribes.

Com a responsable dels laboratoris de Vilafranca i Sant Pere de Ribes a CLILAB, quines són les teves responsabilitats principals?

La meva funció principal és garantir el bon funcionament del laboratori, i assegurar-me que el personal treballa a gust. També m'ocupo de les relacions amb els serveis mèdics dels 2 hospitals (CSAPG), col·laborant en l'elaboració dels seus protocols, la gestió de la demanda o inclusió de noves proves al catàleg. Imprescindible treballar estretament amb la resta de l'equip, facultatius, tècnics, coordinadores, logística, informàtica, entre d'altres. Diguem que m'encarrego de canalitzar la informació.

Com abordes la gestió de tasques i conflictes que puguin sorgir a l'equip?

És un tema complex, per la qual cosa intento buscar la col·laboració de tot l'equip, i recolzar-me en les coordinadores tècniques dels dos centres amb qui treballo molt a gust i amb la direcció tècnica. Amb el temps t'adones que el més important és escoltar a tothom i donar la informació de la millor manera possible, essencial per evitar i resoldre conflictes!

Com maneges la delegació de responsabilitats per assegurar una gestió eficient del teu equip?

La veritat és que l'equip m'ho posa molt fàcil! Comptem amb professionals molt motivats i amb ganes de col·laborar i assumir tasques i projectes. Delegar és imprescindible. Delego les tasques en funció de les habilitats i capacitats del meu equip, assegurant-me que la persona adequada s'encarrega de la tasca, intentant no sobrecarregar a ningú, però sempre busco la persona que ho pot fer millor, i que té experiència en el tema. Cal confiar en l'equip, i permetre'n el desenvolupament i el creixement personal per mantenir la motivació.

Com va sorgir l'oportunitat de ser professora a la Universitat Rovira i Virgili?

El projecte va començar l'any passat amb el grau d'infermeria a Vilafranca de la Universitat Rovira i Virgili. Ens van contactar per impartir les assignatures de biologia i microbiologia. Com que m'agrada molt la docència i organitzar, vaig parlar amb els meus companys per formar equip i impartir aquestes assignatures.

Aquest any, Yuliya Poliakova es va incorporar com a responsable del servei de microbiologia, i vaig pensar justament en delegar perquè qui millor per explicar la microbiologia que Yuliya? Així que aquest any m'he desmarcat.

Ets la presidenta de la Comissió de Microbiologia de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori, com es va presentar aquesta oportunitat?

Quan la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori (SEQL) va decidir incloure una comissió de microbiologia, vaig pensar, aquesta és la meva!, jo vull participar; així que vaig convèncer el nostre director tècnic, microbiòleg de formació, per presentar-nos. En aquell moment, ell va ser el president i jo, membre de la comissió. Quan ell va deixar el càrrec, jo estava de baixa maternal i no vaig veure bon moment, així que vaig seguir com a membre. Finalment, quan el darrer president va deixar la posició, em vaig presentar i vaig ser elegida com a presidenta.

Com a presidenta de la Comissió, quines són les tasques i responsabilitats?

El càrrec implica liderar el grup i coordinar-lo per realitzar projectes com elaboració de monografies i guies pràctiques dirigides al diagnòstic de les malalties infeccioses, en constant evolució. A més, es desenvolupen diverses accions formatives (cursos, jornades, participacions en congressos).

Al setembre, començarem un nou curs online i hem preparat 9 casos clínics per impartir-lo. L'any passat vam organitzar un curs en col·laboració amb la comissió d'urgències sobre sèpsia, atès que aquesta malaltia afecta tant les urgències com la microbiologia. En resum, la comissió està formada per especialistes del laboratori que contribueixen amb recursos, xerrades i documents a la comunitat científica.

Quins avantatges has trobat a CLILAB i que t'ha aportat al llarg dels anys?

CLILAB ha crescut molt des que vaig començar a treballar aquí, cosa que m'ha permès col·laborar i desenvolupar-me en moltes tasques diferents, tant en àrees tècniques com en tasques no assistencials. Vaig començar amb un rol específic, però amb el temps he treballat a diferents seccions del laboratori i assumit múltiples responsabilitats.

Com que és un laboratori que dona servei a 6 hospitals així com a atenció primària, veiem maneres de treballar diferents i tenim la possibilitat de col·laborar amb especialistes de totes les disciplines. Actualment, hem incorporat una especialista en genètica, per tant, CLILAB ja compta amb professionals de totes les especialitats del laboratori, i això és molt enriquidor.

Aprendre amb aquesta feina no és una obligació, sinó que és la principal motivació, i poder-ho fer en aquest món de canvis accelerats és un repte constant. Aportar valor és difícil, però és el nostre deure, i a CLILAB treballem diàriament per aconseguir-ho. Apostem per la Medicina de Laboratori, que consisteix a aplicar la tecnologia de laboratori afegint-hi valor als resultats proporcionant un servei d'assessoria.

En resum, em sento una privilegiada per la meva trajectòria aquí, CLILAB m'ha brindat oportunitats per continuar creixent sempre, personalment i professionalment.

Per acabar, ens agradaria conèixer una mica més sobre tu, Alba, quin és el teu hobby preferit?

Sóc una apassionada de la lectura, en particular, de la novel·la policíaca. Aquest interès el compartia amb una companya que ja s'ha jubilat, de manera que diria que aquest és el meu hobby!

Blog d'actualització científica

AVISOS I COMUNICATS

En aquest apartat podràs trobar tota la informació d'última hora relacionada amb el CLILAB Diagnòstics.

Trobaràs indicacions tècniques o notes informatives relacionades amb determinacions i també incidències climatològique o els dies festius del CLILAB Diagnòstic.

NOTÍCIES D'INTERÈS GENERAL

Convocatòries CLILAB Diagnòstics